Menu Content/Inhalt
Home arrow Lichaamsmeting en analyse
Lichaamsmeting en analyse PDF Afdrukken E-mail

Imagea. Been en romplengte

Via een speciaal meetbord wordt nu binnen 1 minuut na de opwarming overgegaan tot het meten van zowel been als romplengte,(dit moet in combinatie met elkaar zijn).


Image

b. Lichaamslengte.

Image Dit is hoofdzakelijk bedoeld om bij een eventuele nieuwe nameting(hoofdzakelijk voor jeugdige renners)zeer snel te kunnen vaststellen of het lichaam in tussentijd gegroeid is of zelfs gekrompen (+40jaar). Als men weet dat men gemiddeld rond zijn +40ste levensjaar 1mm per jaar krimpt(gel tussen de schijven)of omgekeerd dat iemand in zijn groeiproces binnen één maand meer dan 10mm is gegroeid,is het noodzaak om snel en efficient te kunnen optreden door middel van een fietspositiecorrectie.Doet men niet aan preventieve nacontrole dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn!

Imagec. Linker en rechter voet

Indien na een meting uitwijst dat één voet langer is dan kan dit gevolgen hebben.Belangrijk is te zorgen dat bij aankoop de schoen eerst gepast wordt waar de voet langer is,zoniet kan dit leiden tot tintelende voeten,koude voeten enzovoort.

Imaged. Scharnierpunten schouderbladen tov handpalm

Nu wordt het scharnierpunt van het schouderbladen uitgepunt ten overstaand van de lengte-afstand vuist.Hieruit kan al een voorlopige conclusie getrokken worden of er bekkenkanteling aanwezig is.Indien dit het geval is en wetende dat een bekkenkanteling niet gelijkgesteld mag worden met een beenlengte-verschil is het raadzaam een specialist op medisch vlak te raadplegen.

Image


Imagee. Schouderbreedte

Schouderbreedte bepaalt uiteindelijk stuurbreedte.Te smal stuur geeft schouderpijnen.
Te breed stuur geeft windkrachtverlies.

Imagef. Voetpositie

Het loopvlak van de voeten in lengte en breedterichting bepaald in grote mate de stand van je knieën. Indien de voeten de neiging vertonen naar buiten te draaien zal men meestal ondervinden dat de knieën naar binnen draaien,wel rekening houdende dat dan de schoenplaatjes in breedte ook juist staan.Draaien de voeten daarentegen naar binnen dan zullen de knieen naar buiten draaien ,dit kan leiden tot knieproblemen.Belangrijk is de keuze van het schoenplaatje.Bij een vast systeem look of keo zwart of sm-sh 10 rood of sm-sh 50/51 voor mtb,zal dit moeten aangehouden worden bij zowel de race als mtb -fiets.
Bij een beweegbaar systeem look rood of keo grijs of keo rood of time of sm-sh 52-55-56 moet men altijd soort bij soort monteren zowel op race als mtb-fiets,doet men dit niet dan ondervind men gegarandeerd knieproblemen.

Imageg. Analyse voetholling

Deze holling of bolling of vlakheid bepaald mede of er extra druk wordt uitgeoefend op de klikpedalen. Indien dit het geval is, zal er zich een brandend slapend voetprobleem kunnen voordoen.Deze meting vereist toch wel een dusdanige praktijkervaring dat men exact kan beslissen wat te doen om dit op te lossen.

Imageh. Beenlengte verschil .

Stelt men een beenlengteverschil vast(niet te verwarren met bekkenkanteling)die binnen de tolerantie ligt(max.5mm)dan mag er niets gebeuren onder of in de schoen,men maakt dan het probleem maar erger.

Stelt men een beenlengteverschil vast van meer dan 6mm dan mag men zeker niet een extra verhoging aanbrengen onder de schoen,dit geeft namelijk een extra hoekverdraaiing van het schoenplaatje met gevolg nog meer ellende.De oplossing is simpel en efficient maar dit wordt enkel en alleen met de fietser besproken tijdens de meetanalyse.

Imagei. Voetmeting

Dit onderdeel is zeer belangrijk en medebepalend om blessures te voorkomen en om een toename te creeren van je kracht.

Het scharnierpunt van de bal van je voet bepaald uiteindelijk de lengteafstand van je schoenplaatjes.Nogmaals schoenplaatjes mogen niet meer dan 1 mm afwijken in lengte.
Een schoenplaat zal dan ook enkel en alleen in positie gebracht kunnen worden door middel van een referentiemal die de nul-referentie van de hiel opvangt en alle opgebouwde tolerantievelden onder de vierkantswortel van de schoen te niet doet door de aanslag tegen de mal.
Een juiste schoenplaatafstelling ,de juiste keuze van het type plaatje(los of vast),de kontrole van de plaatjes,(slijtage=vervangen)kan zowel knieproblemen als krachtsverlies voorkomen.

Image
 
 
 
 
 
 

ImageEindbespreking

Als de schoenplaatjes zijn gecorrigeerd op de bestaande of nieuwe schoenen kan men overgaan tot een lichaamsbespreking en mogelijke aanpassingen.Vervolgens wordt overgegaan tot de berekening en bespreking van de eventuele afwijkingen bestaande fiets en of geometrie +opbouwmaterialen nieuw te bestellen fiets.
Na de bespreking volgt voor de bestaande fiets de correctie van zowel stuur,stuurpen,zadel,zadelpen en of wijzigingen die eventueel nadelig zijn voor het lichaam.
Bij technische aanpassingen zoals crancklengte vervangen dient men zich het best te wenden tot je eigen fietsenmaker.
Het voordeel van een meting is dat men uiteindelijk weet welk frame men in de toekomst moet aanschaffen(recht of slooping model bij racefiets of recht model bij stadsfiets of schuin model bij m.t.b).De framematen worden altijd bepaald vanuit de twee snijpunten van de zittende en rechtopstaande buis van het frame,dit om zowel de juiste hoek te bepalen alsmede om exact te kunnen bepalen welk frame het meest geschikt is.
De center/top maat geeft enkel de extra hoogte weer die de opstaande buis heeft,dit is om het trillingseffect van zadelpen te minimaliseren.
Daarnaast weet men na een meting ook perfect welke stuurpen,zadelpen,stuur,cranck,type zadel moet nemen om niet tot een kostbare verrassing te komen staan.
De naservice is dat als men eenmalig een meting heeft uitgevoerd men altijd kan terugvallen op advies technisch en lichamelijk advies.

Image